Osteopathie paard

 

"Motion is life, Mobility is everything."

Dit zijn twee uitspraken van de grondlegger van de osteopathie: Dr. A.T. Still die heel veelzeggend zijn.

 

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelmethode die met gebruik van manuele technieken (met de handen) het zelfhelende vermogen van het gehele lichaam stimuleert en de afweer verhoogt zodat balans en gezondheid hersteld kunnen worden. Wat betekent dit nu concreet? Het lichaam is in staat zichzelf te herstellen en zijn balans weer te vinden mits de mobiliteit, zenuwaansturing en doorbloeding op alle vlakken weer zo optimaal mogelijk is. Dit is in het bewegingsapparaat, organen en bloedvaten en het cranio-sacrale systeem (van schedel tot heiligbeen, de hersenvloeistoffen en hersenvliezen).

Alles in het lichaam is beweeglijk/mobiel. Als er ergens een blokkade (mobiliteitsvermindering) optreedt geeft dit altijd een verstoring waarna het lichaam gaat compenseren. Als alle compensaties zijn opgebruikt, gaat het lichaam decompenseren.... Dit geeft altijd pijn! Ook na trauma’s kunnen decompensaties ontstaan.

Principes van de osteopathie

  • De structuur bepaalt de functie en de functie vormt de structuur
  • De wet van de doorbloeding van het lichaam
  • Het lichaam werkt als één geheel
  • Het zelfherstellende vermogen van het lichaam

 

Testen kniegewricht.

Testen spronggewricht.

Voor welk paard is de osteopathie?

Osteopathie is er voor elk paard, van jong tot oud, ongeacht ras of kruising. Voor het wedstrijdpaard, het recreatiepaard, het koetspaard of het paard met pensioen. Elk paard komt weleens in de problemen, of het nu om een uitglijder in de wei gaat, een keertje hangen aan het halster, vastliggen in de box of een zware training. Daarnaast hebben ze soms fysiek andere problemen zoals aanhoudende diaree, moeite met drachtig worden, schudden met het hoofd etc.

Wanneer osteopathie?

Bijvoorbeeld:
  • Bij revalidatie
  • Na trauma/ongeval
  • Rijtechnische problemen
  • Gedragsproblemen (bijv. lastig te poetsen, de ‘vervelende’ merries, moeite met hoef geven)
  • Vage klachten
  • Onregelmatigheden in gangen
  • Moeite met het zadelen

Zo zijn er vele redenen die aanleiding kunnen geven om je paard te laten checken.

Osteopathie als preventiemaatregel?

Elk paard kan blokkades oplopen, zonder dat je daar als eigenaar veel van merkt. Om te voorkomen dat het paard deze blokkades gaat compenseren en zelfs decompenseren (want dat gaat in een later stadium zeker klachten geven), is het verstandig om het paard minimaal 1x per jaar preventief te laten checken en indien nodig behandelen. Het zal het welzijn van het paard zeker ten goede komen, als het uit het pijnstadium kan blijven. Tenslotte willen we allemaal ons paard zolang mogelijk gezond en in een goede conditie houden.

Behandeling

Dit vindt altijd plaats op de locatie van uw paard, waarbij u of iemand die het paard goed kent, het paard vasthoudt. Het is zowel voor het paard als voor de behandelaar erg prettig als het paard schoon en droog is.

 

Testen 1e rib.

Testen rug.

Na de behandeling

Het devies voor een osteopaat is: find it, fix it and leave it alone (and let nature do the rest). Afhankelijk van de gevonden problemen kan de nawerking van de behandeling voor het paard nog weken voelbaar zijn. Over het algemeen hanteer ik de regel dat het paard op de wei mag en voor 2 dagen aan de hand actief te stappen, daarna kan het via grondwerk, werken aan de hand of longeren enkele lijn rustig opgebouwd worden en zal het paard na 4 dagen weer voor het eerst rustig bereden mogen worden, maar dit is echt afhankelijk van gevonden problemen.

Graag werk ik samen met ander disciplines zoals dierenarts, hoefsmid, paardentandarts, instructeur etc. om alles voor het paard zo optimaal mogelijk te maken. Indien noodzakelijk zal ik ook doorverwijzen naar een andere discipline zoals hierboven omschreven.

 

Cranio-sacraal.

 
date